Aan allen verantwoordelijk voor het natuurbeheer, Gent, 30 augustus 2013
Asielaanvraag voor een bloem
Solidago canadensis.
Toen ik donderdag 29 augustus, in de vroege namiddag aankwam in het natuurgebied De Bourgoyen gewapend met mijn camera voor een fotosessie van flora en fauna, was ik zwaar geschokt toe ik een slagveld zag van gemaaide Guldenroede op het wilde bloemen terrein dicht bij de hoofdingang. Ik was er een paar dagen voordien ook al langs geweest en wat een prachtig dromerig zicht van de statige wuivende bloempluimen, zo prachtig harmoniserend met de andere planten. Voorgaande jaren toen de planten nog ongemoeid in volle bloei stonden gonsde het van het rijke insectenleven, niet dit jaar dus! Wat een ontgoocheling!
Het vreselijke is dat de planten nog maar pas begonnen te bloeien, als men het toch nodig achtte om de planten te verwijderen kon men dan tenminste niet wachten tot het einde van de bloei voordat het zaad rijp was? Wat een onnodige verspilling van rijkdom aan nectar en stuifmeel voor onze insecten; onze bijen die het al zo moeilijk hebben, zweefvliegen, vlinders en een lange lijst andere inheemse insecten, een verlies ook voor onze inheemse vogels, libellen, waterjuffers, kortom alle insecteneters. De plant is vooral waardevol voor de late bloei waar nog maar relatief weinig inheemse planten bloeien.
Ik vermoedde dat de motivatie voor de vervolging van de plant, het niet-inheems karakter is, een immigrant of exoot dus, aangezien de andere planten gelukkig ongemoeid gelaten werden. Dat vermoeden werd dan ook bevestigd door een aanwezige persoon van de stadsdienst.
OK, maar is deze plant; Solidago canadensis, ook echt een bedreiging voor onze inheemse soorten?
In feite heb ik ze persoonlijk nog nooit gezien langs onze wegbermen of op ongemoeid gelaten terreinen, in tegenstelling tot bv. de agressieve Japanse Duizendknoop; Fallopia japonica, die een ware bedreiging vormt voor onze inheemse flora en niet genoeg bestreden kan worden.
Moeten wij een kortzichtige visie hebben en negeren dat sommige exoten een waardevolle aanvulling kunnen zijn van onze inheemse flora. Een goed voorbeeld is de ook laat bloeiende vlinderstruik; Buddleja davidii, een ingeburgerde exoot uit China. Maar wat een verrijking voor tal van onze inheemse insecten die niet malen waar een plant afkomstig van is!
Ik weet dat wij ook een inheemse Guldenroede hebben; Solidago vigaurea, die ben ik trouwens niet tegengekomen in De Bourgoyen, misschien een idee om de plant te introduceren? De Canadese Guldenroede compleet verbannen is een onbegonnen taak aangezien de planten meerjarig zijn en het zaad talrijke jaren kiemkrachtig blijft. Maar beide Guldenroedes kunnen vredig samenleven, ze zijn qua groeikracht aan elkaar gewaagd.
Multiculturele plantensamenleving!
Trouwens wat is echt inheems? Plantengemeenschappen evolueren net zoals alles in de natuur. Sommige planten die nu als inheems beschouwd worden waren ooit eens exoten..
In bijlage enkele van mijn foto’s van vorige jaren in de Bourgoyen van een klein gedeelte van het grote aantal insecten dat rechtstreeks of onrechtstreeks leeft of baat heeft bij de nu spijtig genoeg verbannen Guldenroede.
Mvg,
Myriam Vandenberghe